Köylerimiz
BAKIRLI KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 12 km olup, köyün nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 180 kişidir. Köyün yolu asfalt olup, içme- suyu şebekesi, kanalizasyonu, elektrik ve telefon hattı vardır. Köy okulu öğrenci yetersizliği nedeniyle kapalı olup, köyde bulunan öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyde bir köy konağı, bir cami ve bir sağlık evi vardır. Bakırlı Yaylası ilçenin mesire yerlerindendir. Bakırlı Yaylasında Bakırlı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından her yıl Haziran ayında yayla şenliği düzenlenmektedir. Köy muhtarı İsmail RECEP'dır.
BULDUK KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 9 km dir. Köyün nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 124 kişidir. Köyün yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, kanalizasyonu, elektrik ve telefon hattı vardır. Öğrenci yetersizliği nedeniyle okul kapalı olup, köyde bulunan öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyün aşağı mahallesi, bir köy konağı, ve iki cami vardır. Köy muhtarı Yaşar YALÇIN' dır.
BULGURCU KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 10 km dir. Köyün nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 60 kişidir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre 76 kişi yaşamaktadır. Köyün yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, kanalizasyonu, elektrik ve telefon hattı vardır. Köy okulu öğrenci olmadığından kapalı olup köyde bulunan öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyde bir cami vardır. Köy muhtarı Haydar AYDOĞAN dır.
Köyün doğusunda Göldağı Köyü, güneyinde Gümerdiğin Kasabası, kuzeyinde Kutluşar Köyü bulunmaktadır.
Bulgurcu, Hacı Murat Veli Ocağı dedelerinin köyüdür. Ocağın kurucusu olan Hacı Murt Veli, Horasan'dan Anadolu'ya Akkoyunlu Aşireti'nin imamı olarak gönderilmiştir. Önce Baykuş Boğazı'nın sağ tarafındaki kayalık alanın az ilerisindeki Eskiköy'e yerleşmiş fakat Kalecik Tekfuru'nun zulmüne dayanamayarak Çankırı İli Eldivan İlçesi Seydi Köyüne göç etmiştir. Burada 17 yıl yaşadıktan sonra vefat etmiş ve türbesi buradadır. Hacı Murat Veli'nin 6. Göbekten torunu Hasan Dede, bir erkan basma olayına kahrederek Bursa'nın İnegöl ilçesinin Doma(Şehitler) köyüne göç etmiş ve 41 yıl kendisinden haber alınamamıştır. Sonra onun neslinden gelen Hüseyin'in büyük oğlu Bektaş, Bulgurcu Köyüne yerleşmiş, küçük kardeşi Hasan Çubuğun kargın Köyü'ne Kalender Veli evlatlarına hizmet etmesi için gönderilmiş burada evlenerek köye yerleşmiştir.
Bulgurcu sulak olup köyün kenarından Şabanözü Çayı geçmekte ve çevresindeki bahçeleri sulamakta ve burada bostan yetiştirilmektedir. Bunun dışında köyde arpa, buğday ve fiy ekilmektedir. Ayrıca köyde elma, armut, erik, kır eriği ve çördük gibi meyveler yetişmektedir. Bulgurcu Köyünde hemen her aile bir iki büyükbaş hayvan beslemektedir.
Köyde şu anda 20 hane olup 50-60 arasında nüfus yaşamaktadır.360 metre kare büyüklüğünde yeni cemevi yapılmıştır.
BÜYÜKYAKALI KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 6 km dir. Köyün nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 487 kişidir. Köyün yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Köyde ilkokulu mevcuttur. Köyün ikinci kademe ve ortaöğretim öğrencileri taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyde bir köy konağı, bir sağlık evi, bir Kur'an Kursu ve bir cami hizmet vermektedir. Köy muhtarı Kenan KUL'dır.
ÇAPAR KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 10 km dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 62 kişidir. Köy yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Köyde öğrenci bulunmadığından okul kapalı olup, taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyün kuzey kısmında şifalı içme suyu kaynağı vardır. Köyde bir adet cami halkın hizmet vermektedir. Köy Muhtarı Zeynel ERDOĞAN' dır.
Köy, Şabanözüne 12 km uzaklıkta olup ana karayoluna 2 km'lik bir yolla bağlıdır. Köylülerin verdiği bilgilere göre, köyün kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte Kayı boyunun Cabiroğlu aşiretinden gelmekte ve Cabiroğlu sözü, zamanla Çapar haline dönüşmüştür.
Köyün nüfusu kışın 14, yazın ise yaklaşık 20 kişi kadardır(Güvenç, 1999). Köy arazisi kıraç ve çok taşlı olduğundan tarıma pek elverişli olmamakla birlikte yine az miktarda arpa, buğday tarımı yapılmaktadır. Yaz aylarında köylülerin ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla az oranda sebze de yetiştirilmektedir. Köydeki tek traktör, tarım işlerinden çok köylüleri Şabanözü ilçesi pazarına götürüp getirmektedir. Çapar'da büyükbaş hayvan ve kümes hayvanı beslenmekte, ayrıca arıcılık yapılmaktadır.
Köyün kurucusu Cabbar Baba'nın Yatırı, köyün yaklaşık 1 km doğusunda kısmen meşelik ve çamlık bir tepede bulunmaktadır. Mezarın yanında Cabbar babanın karısı ile kızının mezarları da vardır.
Çapar köyüne 1954 yılında cami yapılmış, 1980 yılında elektrik getirilmiş, 1938 yılında açılan ilkokul öğrencisizlik yüzünden 1980 yılında kapatılmıştır.
İlk cemevi, köyün merkezindeyken Sonra şifalı suyun bulunduğu köyün güneyindeki bir yere yapılmış. Sonra 1930'lu yıllarda tekrar köyün merkezine bir cemevi yapılmış. Bina kerpiç yapı olup şu anda ihtiyaca cevap vermediğinden, köy okulu tamir ve tadilat yapılarak 2007 yılında cemevi olarak hizmete açılmıştır.
ÇAPARKAYI KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 8 km dir. Köyün Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 239 kişidir. Köy yolu asfalttır, içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı ile kanalizasyonu vardır. Köy ilkokulu açık olup, ikinci kademe ve ortaöğretim öğrencileri taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köy odası ve bir cami vardır. Köy Muhtarı Hikmet KESKİN' dır.
ÇERÇİ KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 9 km dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 131 kişidir. Köy yolu asfalt olup, İçme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Öğrenci yetersizliği nedeniyle köy okulu kapalı olup, köyde bulunan öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köy odası ve bir adet cami vardır. Köy Muhtarı Ebubekir ŞEKERCİ' dir.
GÖLDAĞI KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 13 km dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 40 kişidir. Köyün yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Öğrenci bulunmadığından okul kapalı olup öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köy Muhtarı Süleyman SARIOĞLU ' dur.
GÜNDOĞMUŞ KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 11 km dir. Nüfusu, 2000 Nüfus tespitine göre 344 kişidir. Köyün yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Köy okulu kapalı olup, öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyün Sırıklı mahallesi vardır. Köyde köy konağı, sağlık evi, bir tanesi köyde, bir tanesi de Sırıklı Mahallesi'nde olmak üzere iki cami vardır. Köy Muhtarı Saim RAMAZANOĞLU'dur.
KAMIŞ KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 12 km dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 338 kişidir. Köy yolu asfalttır. Köyde içme suyu şebekesi, telefon ve elektrik hattı vardır. Köy ilkokulu açık olup ikinci kademe ve ortaöğretim öğrencileri taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köy odası, bir cami vardır. Köy Muhtarı Turan KALAYCIO'dur.
KARAHACI KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 17 km' dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 202 kişidir. Köy yolu asfalttır. Köyde içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Köy okulu kapalı olup, taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köy odası ve bir cami vardır. Köy Muhtarı Nurettin KARSAVURANOĞLU' dur.
KARAKOÇAŞ KÖYÜ
Köyümüzün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, bundan 500 yıl kadar önce kuzeyinde bulunan Bakırlı ve güneyinde bulunan Mart köylerinden birkaç hanenin burada yerleşmesiyle kurulmuştur. Köyümüz kurulmadan evvel yazın dağda, kışın şimdiki köyün toprakları üzerinde göçebe hayatı yaşayan hayvancılıkla geçinen bir şahıs varmış. Yazın yaylada kalıp koyun ve keçilerden aldığı, süt, yoğurt, yağ gibi ürünlerle geçinip kışın ise hayatını daha engin yerlerde devam ettirip ailesiyle gayet güzel bir hayat süren bu şahıs, böylece bir güzü getirir. Daha havaların iyice soğumadığı bu güz günlerinde yalnızlıktan ve iklim şartlarından güç durumda kalmış olan bu kurucu göçebe hayatını benimsememekte, belli bir yerde devamlı kalmayı düşünmektedir. Yine böyle karakışa yakın bir güz gününde yaylasında sürüsüyle yaşarken sabah kalkıp birde ne baksın, her taraf bembeyaz karla örtülmüş. Ama karda ne kar, insan boyunca, aşılması, yarılması çok güç. Burada ağılda kaldıkça davarın (koyun sürüsü) kırılacağını anlayan çoban ne yapıp yapıp sürüyü buradan kurtarmak yolları arar, kendisinin karı yarmaya gücü kafi gelmez. İşte son çare olarak canı gibi baktığı sürünün tek koçu karakoçu düşünür. Karakoçu sürünün önüne düşürüp ağıldan çıkarır. Biraz gittikten sonra önüne büyük bir kar kürtünü çıkar. Karakoç burada çok zorluk çeker. Çaresiz burayı da karakoçtan başkası yaramaz. Çoban karakoçu öne, kendisi arkasına düşüp, büyük kar kürtününü aşmaya çalışırlar. Bu kürtünü aşarken Karakoç çok zorladığı ve yorulduğu için çoban arkasından "Ha. Karakoç aş. , Ha. Karakoç aş." diye onu desteklerken, karakoç o çığırı aşmış ve kışın kaldıkları yere gelmişler. Çobanı bu durum çok yorduğu için artık göçebe hayatına devam etmeyeceğini, devamlı kışın kaldıkları bölgede kalmaları daha iyi olacağını karar vermişler. Bunun üzerine çobanın ve sürünün kurtarıcısı Karakoçu devamlı anmışlar, yaşadığı müddetçe çobana bu macerayı anlattırmışlar, Mart ve Bakırlı köylerinden de sekiz hane gelerek orada dokuz hane oluvermişler. Köyün ismi verilme işlemi işte böyle bir karakoçun karlı dağlardan aşması, sürü ve çobanını kurtarmasıyla olmuştur. İlçeye uzaklığı 14 km 'dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 180 kişidir. Köy yolunun 11 km lik kısmı asfalt, 3 km lik kısmı ise stabilizedir. İçme suyu şebekesi, kanalizasyonu, elektrik ve telefon hattı vardır. Köyün güney kısmında soda kükürt karışımı romatizma ve kaşıntıya iyi gelen şifalı su kaynağı vardır. Köy okulu öğrenci yetersizliği nedeniyle kapalı olup, köyde bulunan öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyde bir adet cami ve köy odası bulunmaktadır. Köye köylü-devlet işbirliği ile bir adet halı-kilim atölyesi yapılmaktadır. Köy Muhtarı Nufer ÇINAROĞLU' dur
KARAMUSA KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 20 km'dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 149 kişidir. Köy yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Köy okulu kapalı olup, öğrencileri taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyde bir cami vardır. Köy Muhtarı Sami ABAOĞLU' dur.
KÜÇÜKYAKALI KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 6 km' dir. Nüfusu, 2000 Nüfus tespitine göre 289 kişidir. Köyün yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Köy okulu kapalı olup, öğrencileri taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyde bir cami ve iki katlı köy konağı bulunmaktadır. Köy Muhtarı Ömer KAHRAMAN' dır.
KUTLUŞAR KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 13 km' dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 96 kişidir.Köy yolu asfalttır. Köyde içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Öğrenci bulunmadığından köy okulu kapalı olup öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyde bir cami vardır. Köy Muhtarı Ali ARSLANOĞLU 'dur.
Üçgen bir vadi içerisinde yerleşmiş olan Kutluşar köyü, Ankara ile Çankırı arasında bir sınır köyüdür. Köyün çevresi dağlarla çevrilmiştir. Doğusunda Göldağ Köyü, Batısında Sarısu Köyü, Kuzeyi ve kuzeydoğusu Bulgurcu arazisi, güneyi Özbek köy ve Kurtsivrisi mezrası ile çevrilidir. Köyün sınırları içinde Aydos Dağından gelen Küçük Çay ile Sanı Dağından gelen Büyük Çay bulunmaktadır. Köyün arazisi, bağ ve bahçeleri bu iki çaydan sulanmaktadır.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden yapılan araştırmalara göre köy, 1530-1550 tarihleri arasında kurulmuştur. Köyün yerinde eskiden Kutluşehir adında bir yerleşim yeri bulunmakta imiş. İşte köy adını buradan almıştır. Köy halkı Horasan Türkmenlerinden olan Akkoyunlu aşiretinden geldiği kabul edilmektedir. İkinci söylenti, Kaleciğin Hancılı ve Satılar arasında kurulu olan eski bir köy olduğu ve bu köyden buraya gelip yerleştikleridir.
Genellikle bozkır havası ağırlıklı olmakla beraber Karadeniz havası etkinliğini ormanlarda göstermektedir. Kışları soğuk ve karlı, yazları ise serin geçmektedir. Hububat tarımı çok azdır. Daha çok bağ, bahçe ve meyvecilik yapılmaktadır.
Kutluşarda ilk cemevi 1947 yılında yapılmaya başlandı ve 1948 yılında bitirildi. 1947 yılında bu cemevinin üstü çatı yapılarak kiremitle kaplanmıştır. Burada solda kurban odası ve mutfak bulunmaktadır. Erkan odasında bütün cemevlerinde olduğu gibi sağ tarafta kadınlar, solda ise erkekler musfası ortada kırklar meydanı veya halka yer almaktadır.
Kutluşar köyünde yeni bir cemevi yapılması için köyün batısında bir arsa alınmış olup 3 katlı bir cemevi yapılmıştır. Şu anda bu cemevinde hizmet verilmektedir.
1995'te kurulan Kutluşar Köy Derneği, semah ekibini kurmuştur. Seyyid Ali Sultan(Kızıldeli) ve Yahya Dede yöresel kültürümüzün iki ismidir. Türbeleri başında her yıl anma törenleri düzenlenmektedir. Köyde Nevruz, Hıdrellez ve dini ve milli bayramlar köylünün köyde toplanması ile kutlanmaktadır.
MART KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 16 km' dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 347 kişidir. Köy yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, telefon ve elektrik hattı vardır. Köy konağı, sağlık ocağı, hamam, selektör binası, un değirmeni ve iki cami mevcuttur. Köy okulu kapalı olup, öğrencileri taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köyde sulama amaçlı bir gölet vardır. Mart Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği tarafından her yıl Haziran ayında yayla şenliği düzenlenmektedir. Mart Köyü Muhtarı Mehmet GINIKLI' dur.
ÖDEK KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 10 km' dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 213 kişidir. Köy yolu asfalt olup, îçme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi, elektrik ve telefon hattı vardır. Köy okulu kapalı olup, öğrencileri taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır. Köye bağlı Demirsahan Mahallesi vardır. Köye devlet ve köylü işbirliği ile iki katlı halı kilim atölyesi yapılmaktadır. Biri köyde biri de Demirsahan Mahallesi'nde olmak üzere iki adet cami bulunmaktadır. Köy Muhtarı Yüksel SEÇEN' dir
ÖZBEK KÖYÜ
İlçeye uzaklığı 14 km' dir. Nüfusu 2000 Nüfus tespitine göre 162 kişidir. Köy yolu asfalt olup, içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon hattı ile cami vardır. Köy okulu öğrenci bulunmadığından kapalı olup öğrenciler taşımalı sistem kapsamında taşınmaktadır.
Köy, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan 35 yıl sonra Özbekistan'dan gelen bir aşiret tarafından kurulmuş ve bu yüzden de Özbekköy adını almıştır. Köye göç eden ilk sülalenin adı Davutoğullarıdır. Köyün kuran kişinin adı bilinmemekle beraber yatırı köyün güneydoğusunda bulunmaktadır. Bu yatırın üstü iki defa yapılmasına rağmen her defasında üstündeki çatıyı atmıştır. Bunun üzerine bir daha yapılmamış ve halen üstü açık bulunmaktadır.
Doğusunda Göldağ, batısında Meşeli, güneyinde Karamusa, kuzeyinde Kutluşar köyleri yer almaktadır. Köyde arpa, buğday, fiy, nohut, mercimek, fasulye ekilmekte, ayrıca sebze ve elma, armut, erik ceviz, üzüm, vişne ve kayısı yetişmektedir.
Köyde şu anda kışın 50 yazın ise yaklaşık 75 kişi yaşamaktadır. Köyde cami yoktur, ancak yaklaşık 600 yıllık tarihi geçmişe sahip bir mescit bulunmaktadır.
Cem törenleri bundan 100 yıl kadar önce Hanifoğulları'nın evinde yapılmakta idi. Bu ev 1950 yılında yıkılarak ve büyütülerek cemevi haline getirildi.
Bu eski cemevi ihtiyaca cevap vermediği için 1990 yılında tasarlanıp 1992 yılında 4 ay içinde başlanıp bitirilen bir cemevi daha yapılmıştır. Cemevi girişinde solda bir hol bulunmaktadır. Burada abdest alma yerleri ve onun bitişiğinde çay ocağı yer almaktadır. Bunların karşısında mutfak yer almaktadır. 280 metre karelik bir erkan odası ve alt katta ise kurban odası ve odunluk olarak kullanılan bir oda vardır. Köy Muhtarı Hüseyin BARAN 'dır