Şabanözü İlçesinin bugünkü Sanı Deresi vadisine ormanlık olan Müsellim, Taşlıtepe, Sarımsakçı ve Evliyatepesi ile güneyde bulunan Gönecer Mevkii arasında ŞABAN KOCA isminde bir şahıs tarafından kurulduğu söylenir. Bu yerleşim merkezinin içinden geçen Sanı Çayı’nın iki yakası söğütlük ve yeşillikle kaplı olan ve dere yataklarına “ÖZ” denildiğinden Şaban ile Öz kelimesinin birleştirilmesinden “ŞABANÖZÜ” ismini aldığı bilinmektedir.
Tarihin çeşitli devirlerinde Gasgaslar, Hititler, Makedonyalılar, Paflagonyalılar, Galatlar, Romalılar ve Bizanslıların idaresinde kalan Çankırı’da yerleşim yeri olarak “Şabanözü”nden ilk defa Paflagonyalılar zamanında M.Ö.217 – 117 yılları arasında söz edilmektedir.
İlçeye bağlı Ödek Köyü kale harabesi bölgenin Roma ve Bizans idaresinde kaldığını göstermektedir. 1071 Malazgirt zaferi ile Anadolu’nun kapıları Türklere açılınca diğer bölgeler gibi Çankırı Bölgesi de Türklerin eline geçmiştir. Karatekin Bey tarafından fethedilen Çankırı, Danişmentlerin eline geçmiştir. Bu dönemde yerleşim yerlerinin isimleri de Türkçeleştirilmiştir. Daha sonraki dönemlerde sırayla Çankırı ile birlikte Şabanözü de Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve İsfendiyaroğulları beylikleri idaresine geçmiştir. Bundan sonraki dönemlerde Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan ŞABANÖZÜ Cumhuriyetin ilanı ile bugünkü ülke sınırları içerisinde yer almıştır